Za nami je prvi dan. Začel se je z letoma iz Ljubljane v Istanbul ter iz Istanbula v Izmir. Pot sta zaznamovali dve prigodi. Najprej smo imeli v Istanbulu kar precej (skoraj eno uro) odložen let proti Izmiru, druga pa …

… ta, da so našemu pilotu očitno dali navodilo, da mora pred uporabo potnike močno pretresti. Pristajanje je bilo namreč izredno neprijetno, saj smo naleteli na precej velike brezzračne žepe in nam je letalo “padlo” tudi za nekaj deset metrov. Za konec pa smo doživeli izredno trd pristanek. A kot pravimo – konec dober, vse dobro.

Na letališču so nas potrpežljivo čakali zaposleni Space Campa in nas pospremili na avtobus, kjer so nas čakali novi prijatelji iz Polske. Po kratki vožnji, smo bili že v objektu Space Campa, kjer so nas lepo sprejeli, nam izročili pripomočke za prihajajoči teden in nas pospremili v naše sobe.

Po nastanitvi smo šli na večerjo, po večerji pa na prvo delavnico. Poimenovali so jo Strange Science. Spoznali smo podtlak, vodik kot gorivo in še mnogo drugih. Vsem pa se nam je zdelo najbolj zanimiva razlaga, da so ravno zaradi “težav” astronavtov in neprijetnih situacij, ki so jih imeli ob vzletih, razvili snov, ki jo še danes uporabljamo v otroških plenicah.

Po predstavitvi zanimive znanosti pa je ekipa Mars izkusila še simulator za telovadbo astronavtov v vesolju. Enako napravo so uporabljali tudi na vesoljski postaji Sky Lab. Oglejte si še nekaj slik današnjega dneva.

Dostopnost