Prehrana
Zdrava prehrana učencev je nujna za zagotavljanje njihovega zdravja, dobrega počutja, učne uspešnosti in konec koncev tudi pozitivne samopodobe. Zdrave prehranjevalne navade, ki jih otroci pridobijo v zgodnjem otroštvu, vplivajo na izbiro živil in način prehranjevanja tudi v kasnejšem življenjskem obdobju in s tem na zdravje v odrasli dobi. Ena naših temeljnih pozornosti je zato namenjena usvajanju zdravih prehranjevalnih navad, ki pomemben del zdravega življenjskega sloga.Ker želimo, da se naši učenci dobro počutijo v šoli in doma, ter da so učno uspešni, se trudimo, da je njihova prehrana uravnotežena in da se naučijo zdravih prehranjevalnih navad. V ta namen pri pripravi prehranjevalnih obrokov upoštevamo naslednja načela:
- pestre jedilnike načrtujemo v skladu s Smernicami zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah z upoštevanjem Praktikuma jedilnikov zdravega prehranjevanja,
- uporabljamo kvalitetna živila in priporočene tehnološke postopke priprave, s katerimi poskrbimo, da so obroki zdravi in uravnoteženi,
- kontrolo živil v vseh procesih dela izvajamo po načelih HACCP sistema, ki nam zagotavlja pripravo varnih obrokov.
Pri načrtovanju prehrane sledimo še naslednjim ustaljenim smernicam:
- upoštevamo načelo pestrosti in visoke kakovosti živil;
- pogosto učencem ponudimo več zdravih izbir (dve vrsti solate, dve vrsti kruha…);
- sveža živila nabavljamo dnevno;
- povečujemo delež polnovrednih živil in zmanjšujemo delež prečiščenih živil;
- povečujemo delež ekološko pridelanih živil;
- v vsakodnevno prehrano vključujemo mleko in mlečne izdelke (vir kalcija);
- praviloma učenci prejmejo sezonsko sveže sadje in/ali zelenjavo pri vsakem obroku;
- omejujemo uporabo soli, sladkorja in maščob;
- vsaj enkrat tedensko pripravimo brezmesni obrok;
- učencem periodično ponudimo tudi hrano, ki si jo zelo želijo (običajno med odsvetovanimi jedmi) v ustrezno kombinaciji;
- spodbujamo pitje pitne vode in manj sladkega čaja, če že, pa učencem ponudimo le sadne sokov brez dodanega sladkorje;
- trudimo se, da sladice pripravljamo sami;
- pri pripravi jedi uporabljamo le osnovne začimbe (ne uporabljamo umetnih oz. že pripravljenih dodatkov);
- pripravljamo tudi slovenske tradicionalne jedi (tudi enolončnice) občasno pa tudi jedi drugih držav.
Trudimo se, da hrano učencem primerno postrežemo in jih motiviramo tudi za jedi, ki jih še ne poznajo, oziroma jih odklanjajo.
Erika Barbo, organizatorica šolske prehrane
Vrste prehrane
Razpored obrokov
Zajtrk | ob 07.30 |
Malica |
od 09.55 do 10.10 ure |
Kosilo | od 12.00 do 13.55 ure |
Popoldanska malica | od 15.00 do 16.00 ure |
Kosilo je organizirano samopostrežno. Učencem 1. razreda pri postrežbi pomagajo učiteljice.Učenci podaljšanega bivanja odhajajo na kosilo v spremstvu učitelja/ice.Učenci 6. do 9. razreda hodijo na kosilo sami. Ob prihodu v jedilnico se evidentirajo pri odgovornem strokovnem delavcu.
Naročanje prehrambenih obrokov
Kontrola koriščenja obroka kosila
Odjavljanje obrokov
Starši lahko do 08.30 ure zjutraj odjavijo posamezne obroke (na telefon: 01/563 68 35, gospe Barbo, ali pisno po elektronski pošti: prehrana@os-danilekumar.si do 14.00 ure). Odjava obrokov se, razen v izrednih okoliščinah, upošteva naslednji dan.
Ostale odjave, vključujoč tudi petdnevno odsotnost izrednega izostanka, in preklic prijave na prehranske obroke je potrebno sporočiti pisno neposredno org. šolske prehrane do 8.30 ure. Če ni drugače navedeno, začnejo spremembe veljati naslednji dan. Odjave za nazaj niso mogoče.