Varne točke na poti v šolo

Kaj so UNICEF-ove Varne točke?

UNICEF-ove Varne točke so različni javni prostori, kot so knjižnice, zavarovalnice, lekarne, cvetličarne, mladinski centri, trgovine, celo vulkanizerski servisi in podobno, v katerih so prisotni ljudje, ki nudijo otrokom trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Ti so usposobljeni za pomoč otrokom, saj se udeležijo posebnega izobraževanja, ki ga zanje organiziramo v UNICEF-u Slovenija in jih seznanimo, kako pomagati otrokom v stiski.

Kje so UNICEF-ove Varne točke in kako jih otroci lahko najdejo?

UNICEF-ove Varne točke so ob šolskih poteh, saj se tudi medvrstniško nasilje največkrat dogaja v okolici šole in na poti v šolo, takrat ko je nadzor odraslih manjši. Otroci lahko Varne točke prepoznajo po posebni nalepki, smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu. Nanje jih opominjajo tudi šolski urniki, informativne zloženke z zemljevidi in plakati, ki jih zanje pripravimo vsako leto.

Zemljevid Varnih točk

V bližini OŠ Danile Kumar lahko pomoč poiščete na naslednjih mestih:

  • Hofer trgovina, Slovenčeva ulica 91
  • Cvetličarna Veronika, Dunajska c. 209
  • Knjižnica Glinškova ploščad, Glinškova ploščad 11a
  • na vseh avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa (NOVO od 2. 10. 2019)

Kako UNICEF-ove Varne točke pomagajo?

UNICEF-ove Varne točke so varen in prijeten prostor, kamor se lahko umakneš, če se znajdeš v kakršnih koli težavah:

  • Lahko se fizično umakneš, če doživljaš kaj neprijetnega na mestnih ulicah.
  • Lahko prideš po nekaj, kar v tistem trenutku potrebuješ, nasvet ali pa postaviti vprašanje, ki ti ne da miru.
  • Lahko se pogovoriš o svoji težavi ali pa zgolj razrešiš kakšen svoj dvom.

Nudimo ti prostor, ki omogoča anonimnost, saj nihče ne bo vedel, kdo si in da imaš težavo.

Ko in če boš potreboval Varno točko, lahko vedno brez strahu vstopiš v prostor, ki je označen s posebno modro nalepko UNICEF-ova Varna točka. Izbereš si lahko katerokoli UNICEF-ovo Varno točko, ki ti je najbolj simpatična. Odrasli v UNICEF-ovih Varnih točkah ti bodo pomagali, če bo to v njihovi moči ali pa ti bodo dali več informacij, kaj lahko v tvoji situaciji storiš in kdo ti pri tem lahko pomaga. V UNICEF-ovo Varno točko lahko na pogovor prideš kadarkoli.

V UNICEF-ovo Varno točko pa lahko prideš tudi kar tako … povedati kakšen vic ali kakšno drugo lepo novico, ni nujno, da UNICEF-ove Varne točke obiščeš samo takrat, ko ti je težko.

Dostopnost